Pages

07 April 2013

Resepi Rendang Ayam

Rendang adalah merupakan salah satu hidangan yang tidak akan ditinggalkan setiap kali munculnya musim perayaan. Terutamanya Hari Raya Aidiladha dan Hari Raya Haji. Resepi Rendang Ayam yang akan saya kongsikan ini adalah merupakan resepi turun-temurun dari arwah ibu saya. Resepi ini bukanlah resepi 'Rendang Tok' yang sangat popular dikawasan negeri-negeri utara. Tetapi resepi rendang ini mempunyai keunikan dan keenakkan yang tersendiri...

Kelebihan resepi rendang ini adalah, ia menggunakan aroma daun limau purut. Tidak seperti rendang  lain yang biasanya menggunakan aroma daun kunyit.
 

Kalau tak percaya, boleh cuba... Klik link resepi dibawah...

Resepi Masakan Hari Raya... 


02 April 2013

Tips Mudah Rebus Ketupat

Setiap kali menjelangnya Hari Raya, ketupat atau nasi impit sudah pastinya menjadi menu juadah utama bagi umat Islam di Malaysia. Mungkin ada diantara kita yang masih tidak mengetahui bagaimana cara merebus ketupat/ nasi impit yang terbaik. Ketupat atau nasi impit yang benar-benar 'jadi' mempunyai rupa yang padat (tidak kelihatan rupa biji-biji nasi), tidak terlampau keras dan tidak terlampau lembik. 




Untuk mengetahui cara-caranya, boleh lihat di link resepi dibawah...


Resepi Masakan Hari Raya...