Pages

24 March 2009

Mee Bandung Muar

Bahan-bahan

1 kg mee besar
1 biji bawang besar
6 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
2 senduk cili kering dikisar
1 genggam udang kering dikisar
air rebusan tulang/ daging (bersama dgn daging yg dah dipotong)
tauhu
sayur sawi
beberapa biji telur
minyak utk tumis
garam & gula secukup rasa

Cara Memasak

1. Celur mee besar dengan air panas, tos kan dan ketepikan.
2. Kisar bawang besar, bawang kecil dan bawang putih.
3. Tumiskan bawang kisar bersama-sama dgn cili kisar dan udang kering hingga naik bau.
4. Kemudian masukkan air rebusan daging bersama dgn dagingnya sekali. (kalau ada tulang, buang la tulang tu... ambil daging dan sum-sum nya saja.)
5. Masukkan tauhu yg dah dipotong, kemudian biarkan mendidih.
6. Masukkan telur, biarkan seketika agak-agak telur masak, baru masukkan sayur sawi.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Cara nak hidang, letakkan mee dalam mangkuk, kemudian curah kuah mee bandung keatasnya. Pastikan 1 biji telur utk 1 hidangan... Bagi yg suka, boleh juga dibuatkan telur tu separuh masak. Lagi sedap...

Selamat Mencuba! gigitjari

0 Komen: