Pages

13 June 2009

Kerabu Mangga

Sebenarnya ada beberapa resepi yang digunakan untuk membuat Kerabu Mangga nih. Ada diantara resepinya yang menggunakan udang kering sebagai bahan utama yang disebatikan dengan buah mangga. Walaubagaimana pun, resepi yang saya buat ini tidak menggunakan udang kering. Sebab ada diantara ahli keluarga saya yang tidak boleh makan udang, jadi saya buat Kerabu Mangga ni dengan menggunakan ikan bilis goreng sebagai bahan utama menggantikan penggunaan udang kering.



Bahan-bahan

1 biji mangga muda
2 kuntum bunga kantan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
12 biji cili kecil
1 genggam ikan bilis digoreng
garam & gula secukup rasa


Cara Membuatnya:

1. Sagat mangga muda, bunga kantan dan bawang besar.
2. Tumbuk lumat ikan bilis goreng, cili kecil dan bawang putih.
3. Sebatikan kesemua bahan.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.


7 Komen:

FdausAmad said...

gua nak ajak lu dtg makan kenduri kat blog gua..
ikut baca doa skali pun takpa..
lauk simple simple saja..

Mat Khairil Bin Mohamed said...

kerabu mangga.. favorite aku ni..huhu

AKURO SAN said...

FdausAmad: ok, nanti saya check..

MatKhairil: kerabu mangga mmg sedap... favorite saya gak.. hehe...

firzie said...

kalu xde mangga gne buah lain blh x..?buah mangga xde..buah bacang adala kat umah...hehe

AKURO SAN said...

tak leh kot... tak semua buah leh buat kerabu...

♥♥♥ tEroMpaH_ mAwArrKu♥♥♥ said...

sedap nyer!!!

saya hantu kerabu taw..heheheh..

Aelfi said...

boleh order online tak?